Як правильно вибрати кухонний ніж: простий посібник для кожного

Підбір ножа для кухні може здатися непростим завданням. Ринок сьогодні пропонує величезний вибір моделей, що різняться за матеріалом, дизайном, ціною та призначенням. Цей посібник допоможе вам зорієнтуватися в різноманітті варіантів і вибрати ніж, який найкраще відповідатиме вашим щоденним кулінарним потребам та звичкам та стане у нагоді, зокрема, для приготування страв для себе та близьких.
- Основні типи ножів на кухні
1.1 Універсальний ніж
Цей ніж – відмінно підійде для нарізання овочів, м'яса, приготування бутербродів і безлічі інших простих страв. Завдяки своїй універсальності, такий ніж присутній практично на кожній кухні. Саме його ми, частіш за все, й маємо на увазі коли кажемо слова "кухонний ніж". Універсал зазвичай має лезо довжиною 10-15 см та помірну вагу, що робить його зручним та оптимальним для виконання більшості повсякденних завдань.
1.2 Шеф-ніж (кухарський ніж)
Це «серце» будь-якої професійної кухні і основний інструмент професійного шеф-кухаря. Шеф-ніж чудово справляється з великими шматками м'яса, риби, овочів та зелені. Здатен допомогти переробити величезну кількість найрізноманітніших інгредієнтів. Потрібно лише освоїти правильну техніку його використання, і він стане вашим надійним помічником.
Якщо ви ще не звикли до такого ножа, може здатися, що він занадто великий та важкий. Але з часом, з практикою, цей інструмент стане для вас просто незамінним. Лезо шеф-ножа зазвичай має довжину від 20 до 30 см і злегка вигнуту форму, що дозволяє робити чисті, точні зрізи. Проте важливо пам'ятати, що цей ніж повністю «розкривається» лише в руках того, хто дійсно вміє ним користуватися.
1.3 Зубчастий ніж для хліба
Цей ніж із зубчастим лезом ідеально підходить для нарізання хліба, пирогів та булочок. Завдяки своїй конструкції він не пошкоджує скоринку і не мне м’якуш. Ви отримуєте не зім'яті комки, а рівні та охайні шматочки та скибочки. Навіть якщо ви різали найм'якіший хліб.
Окрім хліба, такий ніж також зручний для нарізання соковитих фруктів або, навпаки, твердих толстокорих овочів, таких як гарбузи чи кабачки. Довжина леза зазвичай варіюється від 20 до 25 см, що дає змогу зручно обробляти великі продукти. Радимо вибирати хлібні ножі з довгим лезом, яке допоможе розрізати хліб або приіг не роблячи зайвих рухів.
1.4 Ніж для чищення овочів та фруктів
Це маленький, маневрений ніж, що стане у нагоді для точного чищення та нарізання фруктів і овочів. Лезо таких ножів зазвичай має довжину 8-15 см, що дозволяє проводити акуратні роботи навіть з дрібними продуктами.
1.6 Філейний ніж
Ніж з тонким, гнучким лезом, який використовується для делікатного відокремлення риб'ячого філе або для точного відрізання м’яса з кісток. Його гнучке вузьке лезо дає можливість акуратно обходити кістки під час роботи та залишати на них мінімум дорогоцінного м'яса.
1.7 Ніж для нарізання м’яса (обвалочний ніж)
Цей ніж має пряме, вузьке гостре лезо, яке помітно жорсткиіше від леза філейного ножа. Такий клинок дозволяє акуратно і точно нарізати м'ясо на куски, відрізати менші шматки від більшого. Цей ніж ідеальний для тих, хто часто працює з великими шматками м’яса.
1.8 Ніж для точного нарізання (слайсер)
Ножі цього типу мають довгі прямі гострі леза, які допомогають одним рухом нарізати продукти на рівні шматки. Ножі цього типу використовують для нарізання м'яса, ковбаси, шинки та інших (необов'язково м'ясних) продуктів. Дуже зручні вони і для нарізання великих динь та кавунів.
1.9 Клівер (сікач)
Цей ніж з товстим, широким лезом стане вашим помічником для рубання м’яса (навіть з кістками), а також для оброблення великих овочів (наприклад, гарбузів). Це потужний інструмент, який зможе впоратись з будь-якими важкими завданнями.
1.10 Сантоку
Японський ніж, який нагадує кухарський, але має ширше лезо і тонший обух, які робилять його більш простим та універсальним у використанні.
Його довжина варіюється між 18 і 23 см.
Сантоку відмінно підходить для нарізання овочів, морепродуктів, зелені і навіть сиру. Однак його не варто використовувати для роботи з кістками або твердими замороженими продуктами.
- Які матеріали використовуються для виготовлення ножів?
2.1 Нержавіюча сталь
Плюси:
- Найпоширеніший і найбільш доступний варіант.
- Має високу стійкість до корозії.
- Легко чистити і доглядаєти.
- Широкий вибір моделей за різною ціною.
Мінуси:
- Ніж з нержавіючої сталі може втрачати свою гостроту швидше, чим ножі з вуглецевої сталі або кераміки.
- Дешеві моделі можуть мати погано закалене лезо, що призводить до швидкої втрати гостроти та навіть початкової форми леза. Тому не рекомендується купувати ножі від невідомих брендів.
2.2 Вуглецева сталь
Плюси:
- Вуглецева сталь дозволяє виготовляти дуже гострі ножі, які тримають свою гостроту значно довше.
- Мають високу зносостійкість.
Мінуси:
- Вуглецева сталь схильна до корозії, тому ніж потребує постійного догляду.
- Дуже тверді сорти вуглецевої сталі дозволяють робити феноменально гострі ножі, але вони можуть бути крихкими, тому потрібно обережно ставитись до таких ножів, уникати падінь та ударів.
- Якісні ножі з кованої вуглецевої сталі коштують дуже не дешево, тому їх купівля часто є виправданою лише для професіоналів.
2.3 Кераміка
Плюси:
- Легкі та зручні в користуванні, часто мають естетичний вигляд.
- Не піддаються корозії та не впливають на смак продуктів.
- Легко миються в посудомийній машині.
- Дуже довго не втрачають гостроту.
Мінуси:
- Керамічні леза можуть бути досить крихкими, вони можуть луснути або розбитися при падінні або ударі.
- Ножі з кераміки не дуже підходять для оброблення твердих продуктів.
Висновок:
Для домашнього використання найкращим вибором є ножі з нержавіючої сталі, завдяки їх довговічності, простоті використання, легкості в догляді та доступності.